torstai 23. helmikuuta 2023

 Analyysia Suomesta. Mikä maassa on vialla?

Yksi nykyajan suurista ongelmista on se, että ihmisillä varsinkin päättäjillä, on monesta asiasta tilannekuva hukassa. Siitä seuraa vääristynyt johtopäätös asiasta ja sen vuoksi tehdään haitallisia ja vahingollisia päätöksiä.

Toinen havainto tästä ajasta vähän karrikoiden sanottuna – He, jotka vähiten asioista tietävät, tuntuvat olevan varmimpia omista mielipiteistään ja pitävät suurinta meteliä asioista. Kun heille esittää vastaväitteitä, he herkästi turvautuvat erilaisten leimakirveiden heittelyyn.

Ilmapiiri on, että näiden leimakirveiden heittelijöiden mielestä, he edustavat ainoata oikeaa totuutta asiassa, eikä muunlaisia mielipiteitä sallita. Silloin järkiperäinen keskustelu asioista tyrehtyy ja todellisen tilanteen hahmottaminen heikentyy. Esimerkkejä näistä teemoista: ilmastonmuutos, menneen koronakriisin hoitaminen, rokotteiden hyödyllisyys ja Ukrainaan liittyvät tapahtumat.

Valtamediassa ääneen pääsevät vain tietyt asiantuntijat, jotka edustavat haluttua, median hallitsemaa agendaa. Muut erilaista näkemystä edustavat asiantuntijat jätetään syrjään eikä niiden mielipiteitä siellä julkaista. Niinpä erilaista näkemystä edustavat joutuvat julkaisemaan näkemyksensä vaihtoehtomedioissa. Heidän näkemyksiään sitten valtamedioissa leimataan mis- ja disinformaatioksi tai jopa salaliittoteorioiksi. Niin sanottua väärää mieltä olevia sensuroidaan herkästi. Videoita poistetaan ja niitä esittäviä kanavia sensuroidaan tai poistetaan kokonaan esim. Youtubesta.

Käynnissä on selvästikin kamppailu siitä, kuka saa sanoa totuutta asioista, eikä vapaata tiedon välitystä sallita. Siksi ihmisten on hankalaa saada totuudenmukainen tilannekuva tilanteista ja tapahtumista. Seurauksena on jakaantumista erilaisiin ryhmiin sen pohjalta, mitä mieltä eri asioista ollaan. Tällaisissa tilanteissa yhteisistä asioista päättäminen on haasteellista.

Näyttäisi siltä, että globalisaatio on vienyt päättäjiltä ajatuskykyä tai motivaatiota ajatella suomalaisten etua. Monille tuntuu olevan tärkeää paistatella EU-pöydissä ja kansainvälisillä areenoilla keräten siellä hyvesignalointipisteitä samalla ikään kuin osoittaen ulkomaiselle yleisölle, miten hyvä mallioppilasmaa Suomi on EU:lle. Kuitenkin sellainen maa, jossa sen eduista ei välitetä, jotta muilla EU-mailla menisi hyvin ja siellä vallitseva konsensus säilyisi ja EU-suunnitelmat menisivät joustavasti eteenpäin. Silloin ei siis ole väliä, mitä se Suomelle maksaa, kunhan EU:n piirissä näitä päätöksiä tekeviä suomalaisia päättäjiä kehutaan. Noita kehuja saatuaan poliitikot ovat valmiita suomalaisten edessä valehtelemaan, miten hyvä sopimus tuli tehtyä, vaikka se olisi käytännössä katastrofaalinen. Tyypillinen esimerkki tuosta on ollut koronaelvytyspaketti. Siinäkin EU:n etu on mennyt suomalaisten etujen edelle.

Politiikkaa tehdään ja päätöksiä perustellaan hyvin pitkälti mielikuvilla, jotka eivät kestä älyllistä tarkastelua. Tuollaiset mielikuvat uppoavat vielä toistaiseksi suomalaisiin. Nyt olisi aika saada muutos siihen. Siksi on tärkeää, että Suomessa keskityttäisiin tilannekuvien tarkempaan selvittämiseen ja avoimesti kuunneltaisiin erilaisia näkemyksiä. Yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri tulisi viimeinkin palauttaa sellaiseksi, mitä se oli joskus vuosikymmeniä sitten.




Linkkejä:


Vapauden liiton kannanotot ajankohtaisista aiheista


https://vapaudenliitto.fi/category/puolueen-kannanotot/


Omat videolinkit


Ilmoitus ehdokkaaksi ryhtymisestä.


https://www.youtube.com/watch?v=JkatXB4sJpo&t


Lyhyt kampanjan avauspuhe.


Pentti Kupari (@kuparipentti) • Instagram-kuvat ja -videot


Kommentti millainen on hyvä kansanedustaja


https://www.youtube.com/watch?v=UmCO9c-sK88



Vapauden liiton ehdokkaiden näkemyksiä.


Heli Rämäkkö


https://www.youtube.com/watch?v=-cp3i9oua9g&t


Kari Virtanen


https://www.youtube.com/live/NY1Q1OEYHpY?feature=share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Haastattelu Rantapohja lehdessä. Vastasin siihen työpäivän aikana hyvin pikaisella aikataululla.  Ehdokasesittely: Pentti Kupari - Rantapohja